søndag den 11. november 2012

Ris a la mande

Den søde juletid nærmer sig, og med den hører der jo marcipan, julekager og ikke mindst ris a la mande til. På den anden side, så smager ris a la mande godt året rundt, så herhjemme er vi ikke begrænset af højtiden, mørket og kulden, for at lave en gang ris a la mande.
Der er jo tradition for at man bruger kirsebær-sauce, til sin ris a la mande. Nu er det bare sådan at jeg ikke rigtig bryder mig om det, og derfor bruger et fantastisk alternativ, nemlig karamelsauce. Det er simpelthen fantastisk, bare husk at lave den lidt tynd i det, så den flyder ud over ris a la manden.

Tilbage til opskriften, hvor der skal bruges:

1 Vaniljestang (til risengrøden)
330g Risengrød
1-2 Pasteuriseret æggeblommer
1 spsk sukker
1/4 Piskefløde
100g Smuttede hakkede mandler
1 Hel mandel

Flæk vaniljestangen, og kog den med når du laver risengrøden. Kornene kan fjernes, afhængig af hvor meget vanilje smag du vil have.
Køl grøden helt af.

Brug ventetiden på at smutte mandler.

Pisk æggeblommer med sukker og rør det i grøden. Kom de smuttede hakkede mandler i. Pisk fløden til skum, og vend det sammen med grøden. Brug lidt af gangen, til du har den konsistens og smag du ønsker. Til sidst kommer du den hele mandel i.

God fordøjelse med det...

Karamelsaucen, skal være tyndere, men den smager fint sådan her.



Et par små fif.

1. Når du skal smutte mandler, så er det frem med elkedlen og så er det kogende vand ud over dem. Lad dem stå lidt, hæld vandet fra, og giv dem en omgang kogende vand mere. Så er de dejlig nemme at smutte.
2. Mandel-testen. Når du skal finde den hele mandel til gaveræset, så tag nogle stykker fra. Lad dem ligge og tørre. Hold en mandel, en meters-penge over køkkenborden, og slip den. Prøv et par gange, er den stadig hel, så har du en mandel der nok kan klare en tur i ris ala manden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar